Przed świętami wpadł mi do głowy pewien przepis. Od pół roku nie jem glutenu, a kruche ciasteczka to coś co bardzo lubię, więc upiekłam kruche ciasteczka bez glutenu. Uwierzcie mi smakują jak zwykłe glutenowe ciasteczka. Poniżej podaje przepis.

Potrzebujemy:

2,5 szkl. bezglutenowej mąki kukurydzianej
0,5 szkl. mąki ziemniaczanej + trochę do obsypywania podczas ugniatania ciasta
1 szkl. cukru
200g masła

Z podanych wyżej składników należy ugnieść ciasto, następnie włożyć je 30 min do lodówki. Po wyjęciu z lodówki rozwałkować i wyciąć ciasteczka ? Na blachę położyć papier do pieczenia, a na to wycięte ciasteczka (uwaga ciasto jest bardzo kruche, w moim przypadku idealnie sprawdziły się foremki wyciskane takie z guziczkiem i sprężynką). Ciasteczka pieczemy w 180 stopniach przez 12 min.

 

 

Myślę, że przepis możecie wykorzystać przygotowując ciasteczka wspólnie z dziećmi jako prezent hand made dla babci i dziadka z okazji ich zbliżającego się święta. Uwielbiam tworzyć prezenty własnoręcznie, przygotowując taki prezent oddajemy komuś kawałek swojego serca i duszy ?