Moim popisowym zdrowym przepisem z kategorii słodyczy jest czekolada bez czekolada.Od dłuższego już czasu zwracam znaczną uwagę na to co jem ja i moja rodzina. A że uwielbiam słodycze i moje dziewczyny też…, a te sklepowe nie mają imponującego składu. Poszperałam w internecie i znalazłam kilka przepisów, które trochę zmodyfikowałam. I tak powstał mój przepis na pyszną czekoladę bez czekolady, którą bezkarnie może jeść moja młodsza córka, ponieważ jest uczulona na kakao.

A oto przepis:

Składniki:
2 łyżki oleju kokosowego ( najlepszy nierafinowany)
2 łyżki karobu (jeśli nie występuje alergia można dodać kakao)
2 łyżki masła orzechowego (opcjonalnie moim zdaniem z masłem smaczniejsze;)
1 szklanka daktyli namoczonych w gorącej wodzie (potem wodę odlewamy)

Przygotowanie:
Wszystkie podane wyżej składnik blendujemy razem, następnie wykładamy na papier do pieczenia składając go jak tabliczkę czekolady i wkładamy do lodówki. W ubiegłym roku z okazji Dnia Nauczyciela wspólnie ze starszą córką wykonałyśmy mini czekoladki w formie czekoladowych batoników ?